Pri posamičnih orodjih se izvede ena preoblikovalna operacija, ki nam da končni izdelek ali polizdelek za nadaljnjo rabo v drugih preoblikovalnih orodjih.

Posamezna orodja so lahko med seboj povezana v sklop, katerih operacije si sledijo v zaporedju do želenega izdelka ali pa so samostojne enote.

Vstavljanje platine je lahko izvedeno avtomatsko ali pa ročno, tako kot tudi prenašanje izdelka med orodji in pri odstranitvi iz orodja.

Za progresivno orodje je značilno, da so vse operacije združene v enem ohišju. Pločevina se podaja avtomatsko za korak enak v tehnološki zasnovi preoblikovanja – metodi in je navita na kolut na podajalniku. Pri vsakem naslednjem podajalnem koraku se opravi delna operacija, katerih zaporedje oblikuje končni izdelek.

Progresivna orodja so najbolj produktivna orodja za preoblikovanje pločevine. Vsako progresivno orodje je svojevrsten primer, lahko bi tudi rekli unikat. V skupnem ohišju, ki je sestavljeno iz zgornjega in spodnjega dela, se opravlja več preoblikovalnih operacij.

Za zgornji del orodja štejemo tudi pritisno ploščo, ki se nahaja v sredini orodja in je vertikalno pomično omejena z distančnimi vijaki, kateri ji tudi določajo višino hoda.

Zgornji del orodja sestavljajo: glavna ‘Vodila, rezilni pestiči, držajne plošče, distance pritisne plošče, distančni vijaki pritisne plošče, ter pritisna plošča, na katero so vijačene snemalne plošče ter lovilci komada, katerih razdalja med seboj določa korak pomika izdelka, puše glavnih vodil, plinske vzmeti in plinske povezave.

Spodnji del orodja sestavljajo puše glavnih vodil, spodnje distance, ki se naslanjajo nampritisno ploščo, senzor koraka izdelka, vodilne letve, ki zagotavljajo lego pločevine primuvajanju ter pri vodenju pločevine, dvigovalci pločevine, rezilne matrice, preoblikovalnimvložki, drče, trak za odvajanje izdelka in odpad.

Med obema deloma se nahaja pločevina, katera je navita na kolutu ter podajana
avtomatsko za določen korak, ki je določen s tehnološkim postopkom preoblikovanja izdelka.

Za ponovljivost kakovosti izdelkov so potrebni pravilna geometrija, kinematika, pravilna toplotna in površinska obdelava, pozicioniranje na stiskalnico,…

Transferno orodje imenujemo sestavo večih orodij, ki so pritrjeni na skupno ploščo in zagotavljajo delne operacije do končnega izdelka. Ohišja orodij delnih operacij so odlita, vodenje orodja je zagotovljeno za vsako orodje posebej. Transferna orodja imajo strego prenosa platine izvedeno z robotiziranirni prijemali (transferji), lahko pa se izvajajo tudi ročno.

Vir: M. Briševac (2011).TEHNOLOŠKA ZASNOVA IN KONSTRUIRANJE PROGRESIVNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE; DIPLOMSKO DELO. MARIBOR: UNIVERZA V MARIBORU, FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO

Po zasnovi in konstrukciji naročnika izdelamo sestavne dela za vse vrste naprav.

  • CNC rezkanje do velikosti 760x500x500
  • Potopno erodiranje do velikosti obdelovancev 300x250x250
  • Žična erozija do velikosti obdelovancev 500x300x206
  • Storitve na prebijalni napravi od fi 0,5 do 3,0 mm

Kontaktirajte nas

Za vse dodatne informacije smo vam dosegljivi preko spletnega obrazca in naše kontaktne številke.

KONTAKT